Montessoriförskolan Nallen

En dag på Nallen

Kl. 7.30 är det tillagning och servering av frukost. De barn, som kommer tidigt hjälper till med att duka och ställa fram mat. Vi lyssnar ofta på klassisk musik och pratar lågmält med varandra när vi äter.

När barnen kommer sätter de successivt igång med att arbeta/leka med olika saker. Många barn tar god tid på sig, pratar med oss vuxna och de andra barnen, innan de bestämmer sig för vad de vill ägna sig åt.

Kl. 8 - 11.30 har vi vårt arbetspass. Förskolebarnen arbetar med Montessorimaterialet eller håller på med andra sysselsättningar. De kan t.ex. snickra, sy och väva, måla, pyssla, lyssna på musik, leka i dockvrån, arbeta med datorn och hjälpa till med bak och matlagning.

Minisarna delas, beroende på hur många man är för dagen, upp i två grupper. Den ena gruppen har rytmik eller en sångstund på andra våningen, resten av barnen kan t. ex leka i lekrummet, arbeta med praktiskt/sinnestränande material, rita, leka med lera eller hjälpa till med bak eller matlagning.

Efter fruktstunden har en del av barnen utevistelse fram tills lunchen serveras. Några barn hjälper till med att duka och vi har en kort sångsamling innan det är dags att äta mat.

Förskolebarnen arbetar till ca kl. 11 då vi samla för att prata om aktuella händelser och sjunger det gör vi gärna och ofta.

Ibland arbetar vi med ett speciellt tema. T ex natur och årstider eller människor i andra länder. "Husnallarna" dukar och därefter äter vi lunch. Efter maten går vi ut och leker i trädgården. De yngsta barnen sover då middag.

Mellanmål serveras mellan kl.14.30 -15.00.

Aktiviteterna därefter växlar mellan utevistelse och olika sysselsättningarna inomhus.

Den sista stunden innan Nallen stänger, hjälps barn och vuxna åt med att se till att alla saker ligger på sin plats och att allt material är i fin ordning. En helt vanlig dag på Nallen är slut och vi säger tack och farväl!

Montessoriförskolan Nallen 2007, web-ansvarig: webmaster@nallen.net